czwartek, 28 lutego 2013

Babeczki jagodowe.

Zima na szczęście ma się już ku końcowi, ale zanim ogrzeje nas wiosenne słońce miło powspominać smaki lata. Świetnym sposobem na poprawienie nastroju i wypełnienie domu zapachem lata są babeczki do których przyrządzenia użyjemy owoców leśnych. Przepis ekspresowy, przy niewielkiej wprawie w pół godziny mamy na stole pyszny aromatyczny deser.

Potrzebne składniki:
250 g mąki pszennej
2 duże jajka
100 g cukru
1/2 łyżeczki cukru waniliowego
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
150 ml mleka
125 g masła, stopionego i ostudzonego
Owoce:  maliny, jagody, porzeczki…1  szklanka

Przygotowanie ciasta zajmie chwilę, więc przystępując do miksowania można grzać piekarnik na 180 stopni. Białka należy oddzielić od żółtek i ubijać mikserem na sztywno, następnie dodawać kolejno: cukier (miksować aż będzie sztywne czyli około 5 min.), żółtka (ubijać chwilę), stopione masło, mleko, mąkę, sól i proszek do pieczenia. Do tak przygotowanego ciasta dodać owoce, mogą być świeże lub mrożone, wymieszać łyżką. Nakładać łyżką w papilotki. Piec  około 20 minut, aż będą miały piękny kolor.      


Polecamy również wersję z dużym kawałkiem jabłka włożonym do ciasta, po nalaniu go do papilotki/foremki lub z wiśniami :)
Smacznego.
W przyszłym tygodniu placek bez proszku do pieczenia i innych spulchniaczy, baza do wykorzystania na wiele sposobów i chyba jedyny placek, którego wszyscy chcą kawałek „od brzegu”- a to wszystko w jednym przepisie.     

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Buttons