czwartek, 21 marca 2013

Mazurek czekoladowy

W poście sprzed dwóch tygodni publikowałam przepis na Placek Wiedeński. Wspomniałam wówczas ,że ciasto to może stanowić również świetny spód do mazurka. Należy upiec placek z połowy ciasta (czyli z 3 jajek) na dużą blaszkę, warstwa będzie cienka, ale dzięki temu nie zdominuje smaku mazurka. Przed upieczeniem brzegi formy wyłożyć szczelnie waflem. Teraz wystarczy tylko ugotować masę czekoladową.


Składniki:
3 szklanki cukru
1/2 litra mleka skondensowanego nie słodzonego
5 łyżek kakao
kostka masła

Kakao wymieszać na sucho z cukrem, dodać mleko i w dużym garnku gotować {mieszając} na małym ogniu, aż zgęstnieje. Następnie włożyć masło i dalej gotować mieszając zdecydowanie, aż roztopiony tłuszcz "wkręci " się w masę. Jedyna trudność to wyczucie momentu kiedy masa jest gotowa. Najpewniejszy sposób to kapnięcie na talerzyk kropli masy i obserwowanie czy szybko tężeje, jeżeli tak to można wylać masę na ciasto i udekorować według upodobań.

2 komentarze:

  1. góra wygląda trochę jak rozdeptane ślimaki...

    OdpowiedzUsuń

Buttons