czwartek, 7 marca 2013

Placek wiedeński

        Zapraszam dzisiaj do wykonania najłatwiejszego ciasta na świecie.  Przepis najprostszy z możliwych zarówno do wykonania jak i do zapamiętania. Ciasto nie zawiera ani proszku do pieczenia ani innego spulchniacza i niemal zawsze się udaje (o ile zdarzy się jakiś zakalec gwarantuje, że i tak zniknie do ostatniego okruszka).

 Składniki:
6 jajek,
Jajka należy zważyć i tyle ile ważą jajka tyle:
tłuszczu (ja używam Palmy),
mąki,
cukru.



        Oddzielamy białka od żółtek i ubijamy na sztywno białka, następnie dodajemy cukier (nadal ubijamy), żółtka (ubijamy), wlewamy przestudzony, roztopiony wcześniej tłuszcz (ubijamy) i dodajemy mąkę.
Tak wykonaną masę wlewamy do papilotek aby uzyskać babeczki lub na blachę wyłożoną waflem.
Porcja z 6 jajek starcza na średnią blachę lub 24 babeczki.
Tradycyjny Placek Wiedeński jest posypany po wierzchu (przed pieczeniem) skruszonym waflem, cukrem i płatkami migdałowymi. Babeczki mogą być z podobną posypką, lub kwaśną konfiturą, owocami sezonowymi...



Placek pieczemy w 180'ciu stopniach przez 30-35 minut, babeczki 20 minut.
Przy odrobinie wprawy babeczki trafiają na stół w pół godziny.


Z połowy porcji ciasta można zrobić spód do mazurka z masą kajmakową, na którą przepis jeszcze przed Wielkanocą.
Smacznego.


1 komentarz:

Buttons