czwartek, 23 maja 2013

Ciasto drożdżowe - ekspresowe.

Sezon wycieczkowo - grillowo - piknikowy w pełni, mam więc dzisiaj dla was przepis na małe co-nieco. Podaję przepis na wysoką drożdżówkę na małej blaszce lub na 12 szt. drożdżówek.

Ciasto:
1/2 kg mąki pszennej
5 żółtek
15 dag cukru
1 op. cukru wanilinowego
rozczyn*
szklanka mleka
szczypta soli
15 dag masła

*Rozczyn:
6 dag drożdży
1 łyżka cukru
1/4 szklanki mleka

Drożdże rozcieramy z cukrem, dolewamy letniego  mleka i odstawiamy aż wyrośnie.

Do miski wsypujemy wszystkie sypkie produkty, następnie wlewamy rozczyn i resztę produktów ( masło stopione ostudzone i letnie mleko). Mieszamy wszystko do uzyskania jednolitej masy, ciasto będzie nieco kleiło się do rąk do samego końca. 


Przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia.

Dzielimy ciasto na równe części i podsypując nieco mąką formujemy placuszki o grubości około 1 cm.


W czasie kiedy ciasto będzie nam znowu rosło przygotowujemy kruszonkę:

1/4 kg mąki
1/4 kg cukru (przepis podaje cukier puder, ale ja wolę gruby kryształ)
1 op. cukru wanilinowego
20 dag masła

Kruszonkę można przygotować na dwa sposoby:

1. stopić masło dodać do produktów sypkich, wymieszać je i zmrozić w zamrażalniku, lub
2. wrzucić wszystko do blendera z zimnym masłem pokrojonym w kosteczkę ( zdecydowanie szybsze rozwiązanie)


Wszystko gotowe teraz tylko wykładamy na nasze placuszki farsz - drylowane wiśnie, twarożek waniliowy, jabłko w plasterkach, brzoskwinie... Na to kruszonka i gotowe.
(Na domowych drożdżówkach kruszonki sobie nie odmawiamy, bo po co oszczędzać na tym co najlepsze? ;) )


Pieczemy w piekarniku bez termoobiegu na 160 stopni 30 minut.


Smacznego!

1 komentarz:

  1. Zdecydowanie warto samemu upichcić, aniżeli bazować na kupnych!

    OdpowiedzUsuń

Buttons