czwartek, 9 maja 2013

Ekspresowa szarlotka.

Od dawna planowałam szarlotkę, ale jakoś tak mi się nie składało, chciałam mieć dla niej czas, tak ją "wypracować" zrobić z sosem waniliowym, albo lodami.... Nadszedł ów dzień, ale jak to w życiu: a to ktoś zadzwoni, a to ktoś potrzebuje mojej pomocy, albo ktoś czegoś szuka i tyko ja wiem gdzie to... aż zadzwonił szwagier, że grill gotowy za godzinę i mam brać rodzinkę i szarlotkę i przyjeżdżać.
Ledwo zdążyłam zdjęcia porobić.
Wyszło ekspresowo i pysznie, więc polecam.

Składniki:
1/2 kg mąki
1/4 kg cukru
250 g margaryny (lub masła)
2 jajka
4 łyżki śmietany homogenizowanej
łyżeczka cukru wanilinowego
płaska łyżeczka proszku

Wprawnym polecam zagniecenie ciasta na blacie stołu, bo jest szybciej, nowicjuszom radzę wsypać składniki do dużej miski ( zimne masło pokroić w drobną kosteczkę) i szybko zagnieść.

Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia i dokładnie okleić ciastem.


Ciasto nakłuć widelcem i wstawić na 15 minut do nagrzanego na 180 stopni piekarnika.


Po wyjęciu wyłożyć pokrojonymi świeżymi jabłkami. Można je utrzeć na grubej tarce, ja z braku czasu pokroiłam. Jeżeli są bardzo soczyste można posypać je po wierzchu bułką tartą, która wchłonie nadmiar soku. Posypać cynamonem.


Resztę ciasta rozwałkować i przykryć nim jabłka, nakłuć widelcem.


Wstawić do piekarnika na 30 minut.


Kiedy ostygnie posypać cukrem pudrem. Można podać na ciepło z lodami waniliowymi, lub na zimno z ciepłym waniliowym sosem.


Tu pokrojony na gorąco, na szybko przed wyjściem.
Bez sosu i lodów, nie doczekał całkowitego ostygnięcia.

8 komentarzy:

  1. Jutro idę po jabłka!
    Wygląda genialnie, i pewnie równie genialnie smakuje...
    Cała moja rodzina kocha szarlotkę w każdym wydaniu, ciekawe czy ta też im tak zasmakuje ^^

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No to czekamy na werdykt od szarlotkowych specjalistów :)

      Usuń
    2. Została dziś zrobiona, i nie ma już ani kawałka! Nie spodziewałam się, że wyjdzie tak pyszna i że tak szybko zniknie :3

      Usuń
  2. No prosze a ja dzis tez pieklam ciasto z jabluszkami na kruchym ciescie :):) Ale i jeszcze kilka mam to moze znowu zrobie :):) Dziekuje za przepis :) To gril z szarlotka na pewno sie udal :):) Pozdrawiam Agnieszka

    OdpowiedzUsuń
  3. Pysznie wygląda, chyba spróbuje zrobić szarlotkę, mam nadzieje że wyjdzie smaczna. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. fanie wygląda ;)) zapewne musi być pyszna.
    uwielbiam szarlotkę ;)

    OdpowiedzUsuń

Buttons