czwartek, 17 października 2013

Absolutny "must have" twojej spiżarni -jarzynka solona.

Mogę żyć bez kompotów i dżemów, ale nie mogę obejść się zimą bez kilku dużych słoików tego wynalazku. Zawsze ratuje sytuację, gdy nie ma czasu na wymyślny obiad, na jej bazie gotuję wszystkie zimowe zupy.
Wykonanie jest trochę czasochłonne, ale proste, a efekt gwarantowany.

Składniki:
1kg marchwi
1 kg pietruszki
30 dag selera
30 dag pora

Podana ilość to tylko zestaw dla ułatwienia obliczenia proporcji, wielokrotność tych ilości lub jej części są oczywiście dozwolone.
Ja dodaję jeszcze (bez ważenia) natkę z pietruszki i liście selera drobno pokrojone. Jarzyny obieramy i szatkujemy na grubej tarce, w malakserze lub maszynce do jarzyn.

Tak przygotowaną mieszankę zasypujemy solą (15-20 dkg soli na kg warzyw), czekamy aż puści sok i pakujemy do słoików, dokładnie ubijamy, żeby nie było baniek powietrza. Bez gotowania.
I gotowe.
Kilka łyżek mieszanki zastępuje kostki rosołowe, wystarcza na przygotowanie zupy, np: plus ryż i koncentrat pomidorowy (lub domowy przecier) i pomidorowa wegetariańska gotowa.


1 komentarz:

  1. Super pomysł :-) Dziękuję za taką fajną sugestię. Pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń

Buttons