czwartek, 10 października 2013

Jesienne przysmaki. Zupa z dyni.


Jesień za pasem zatem wzrasta zapotrzebowanie na energetyczne potrawy i zupy. Zupa z dyni jest pożywna, sycąca i energetyczna nawet w kolorze.

2 kg dyni (obranej i wydrążonej, najlepiej Hokkaido)
2 duże cebule
4 ząbki czosnku
4 ziemniaki
1 marchewka
2 łyżki oleju
przyprawy: pieprz, sól, imbir, gałka muszkatołowa

Dynię, ziemniaki i marchewkę gotujemy do miękkości, odcedzamy i blendujemy.
Cebule podsmażamy na oleju z wyciśniętym czosnkiem, dodajemy do zblendowanych warzyw, doprawiamy do smaku. Można podać z kleksem śmietany, ptysiowym groszkiem lub czosnkowymi grzankami.

Smacznego.


1 komentarz:

  1. Aż mi ślinka pociekła:) Wygląda przepysznie i na pewno tak też smakuje:)

    Pozdrowienia!:)

    OdpowiedzUsuń

Buttons