niedziela, 1 czerwca 2014

Babeczki budyniowe

Dzisiaj 'kulinarny czwartek' w niedzielę, bo w końcu mamy święto, a u nas w domu na święto zawsze się piecze :)

Z radością przedstawiamy prosty i pyszny przepis na babeczki budyniowe :)


Potrzebujemy (na 12 babeczek)
200 g masła
140 g drobnego cukru do wypieków
2 duże jajka
4 łyżki mleka

100 g budyniu w proszku (bez cukru) np. waniliowego, śmietankowego
100 g mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki sody oczyszczonej

Wszystkie składniki, (zwłaszcza masło) powinny być w temperaturze pokojowej.

Masło utrzeć mikserem na jasną, puszystą masę. Dodać cukier, ucierając. Wbijać jajka, jedno po drugim, ucierając po każdym dodaniu. Dodać mleko.

Do innego naczynia przesiać razem drugą część składników, następnie dodać ją do masy z masłem mieszając łyżką do połączenia.

Standardową formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Ciasto rozdzielić pomiędzy papilotki, wyrównać.
Papilotki wypełnione troszkę ponad połowę wyjdą płaskie, a wypełnione na 3/4 'z górką'.
Piec w temperaturze 170ºC przez około 20 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wystudzić na kratce.

Babeczki udają się jak żadne inne :)
Są delikatne, puszyste, nie są ciężkie, a dzięki użyciu masła nie przetłuszczają papilotek.

Pozostało nam tylko udekorować babeczki lukrem i posypką.
Pamiętajcie, że najlepszy lukier robimy z cukru pudru i soku z cytryny zamiast wody :)
Co do reszty dekoracji- Jest Dzień Dziecka, można zaszaleć! ;)




2 komentarze:

  1. Ooo Baardzo apetycznie wygladaja :) Musze z dziecmi sprobowac tez takie zrobic :) Milego Nowego Tygodnia Ci Zycze :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają na prawdę smakowicie:) Bardzo ładne papilotki posiadasz:)

    OdpowiedzUsuń

Buttons