czwartek, 5 czerwca 2014

Ciastka francuskie z rabarbarem

Sezon na rabarbar już powoli się kończy, ale można jeszcze skorzystać i upiec z niego pyszności :)

Potrzebne składniki:
375 g ciasta francuskiego 
2-3 łodygi rabarbaru
cukier trzcinowy
kilka cukierków 'krówek'
cukier puder
jajko
 
To moje pierwsze starcie z ciastem francuskim, więc postanowiłam nie rzucić się na głęboką wodę i spróbować z ciastem mrożonym. Jedyne o czym trzeba pamiętać to, żeby ciasto rozmrozić (zwinięte, bo rozwinięte wyschnie), bo w przeciwnym wypadku skurczy się w pieczeniu.

Dzielimy nasz płat ciasta na 10 równych kawałków


Następnie je nacinamy i zawijamy


Rabarbar nieobrany kroimy w duże kawałki i obtaczamy w cukrze, a następnie wkładamy go w nasze 'okienka'. Kawałki mogą być większe i może być ich więcej niż na zdjęciu, ja następnym razem dołożę jeszcze po kawałku.


Tak przygotowane ciastka kładziemy na blachę posmarowaną masłem, a ciasto francuskie, które zostało "na wierzchu" smarujemy roztrzepanym jajkiem.


W czasie jak ciastka będą się piekły na 220 stopni przez 18-23 minuty rozpuszczamy w garnuszku krówki najlepiej z łyżką mleka. Sos nie jest konieczny, ale delikatnie łamie kwaśność rabarbaru.

Ciasteczka są pyszne i proste w wykonaniu. Pozostaje tylko po wyjęciu z pieca polać je sosem i przypruszyć cukrem pudrem. Smacznego!


3 komentarze:

  1. prezentują się niezwykle apetycznie, a fantazyjny wygląd jeszcze bardziej zachęca do spróbowania :) koniecznie muszę wypróbować przepis

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetne. A ja mam akurat rabarbar...
    hmmm
    kto się domyśla co bedzie teraz?
    :P

    OdpowiedzUsuń
  3. Po pierwsze to na pewno skorzystam z tych naciec :):) hmm moze z truskawkami :) Dziekuje Ci za propozycje slodkosciowa :) Aleez mi smaka narobilas :) Pozdrawiam Cie Serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń

Buttons