czwartek, 19 lutego 2015

Szybka domowa chińszczyzna

Zgodnie z zasadą kulinarnych czwartków dziś prezentujemy Wam nowy przepis, dla odmiany nie będą to słodkości lecz szybka i smaczna "chińszczyzna".

Do czterech porcji potrzebne będą:
4 średnie marchewki
Duży por
Duża papryka
Około 30dag kapusty
Makaron jajeczny/ gryczany/ ryżowy
Sos sojowy ciemny

My preferujemy dodać prażone, rozdrobnione orzechy (nerkowce, migdały lub orzechy brazylijskie) i sezam.

Dla mięsożerców pierś z kurczaka lub schab wieprzowy. Mięso kroimy w paski i smażymy na sosie sojowym lub na maśle z dodatkiem imbiru i curry.

Na woku lub zwykłej patelni rozgrzewamy sos sojowy i wrzucamy na nią kolejno: pokrojone w słupki marchewki, paprykę skrojoną w kostkę i por w krążkach. 
W związku z tym, że połowa naszych domowników nie je mięsa smażymy je na osobnej patelni. 


W garnku gotujemy makaron lub w przypadku np. makaronu ryżowego zalewamy go wrzątkiem z czajnika i dodajemy do warzyw gdy już są miękkie.
Przyprawiamy pieprzem i imbirem, nie dodajemy soli gdyż ciemny sos sojowy jest bardzo słony. Na koniec dodajemy orzechy, można też dorzucić kiełki lub zioła takie jak szczypiorek lub pietruszka. 

Teraz pozostało już tylko cieszyć się naszym nowym, pysznym daniem.
My rozsmakowaliśmy się w nim tak, że gości na naszym stole co najmniej raz w tygodniu. 
Smacznego:)

Co Wy lubicie dodawać do waszej domowej wersji chińszczyzny?

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Buttons