czwartek, 19 marca 2015

Ciasto jogurtowe z owocami

Dzisiaj mam dla Was przepis na ciasto jogurtowe. Zdjęcia zrobione już dawno, ale nigdy nie doczekały się publikacji. Dzisiaj ciasto miało być pieczone na nowo tym razem z morelami, ale kuchnię przejął mężczyzna i powiedział, że piecze ciasto orzechowe do pracy. Zaczynam się zastanawiać co na prawdę robią programiści...

Jest to zdecydowanie jeden z moich dwóch ulubionych przepisów na ciasto jogurtowe jakich do tej pory próbowałam. Smakuje wspaniale, nie trzeba do niego miksera i pasują do niego każde owoce :)

Co potrzebujemy:
-160 ml oleju słonecznikowego
-1 szklanka drobnego cukru do wypieków
-1 duże jajko
-sok z 1 cytryny i skórka z niej otarta
-600 g jogurtu greckiego
-500 g mąki pszennej tortowej
-2 łyżeczki sody oczyszczonej
-600 - 700 g dowolnych owoców (u nas truskawki)
W dużej misce mieszamy do połączenia: olej słonecznikowy, cukier, jajko, sok i skórkę z cytryny.
Dodajemy jogurt i mieszamy. Następnie dodajemy mąkę i sodę oczyszczoną. Ciasto powinno wyjść gęste i może wyglądać na zważone.
Blachę smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Następnie przekładamy cisto do blachy, a na wierzch wykładamy owoce, stroną rozciętą ku górze.
Pieczemy w temperaturze 160ºC przez około 50-60 minut.
Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.



Z jakimi owocami najchętniej upieczecie to ciasto?

1 komentarz:

  1. wygląda smacznie! zapraszam do mnie, liczę na komentarz, jeśli się spodoba :)

    OdpowiedzUsuń

Buttons