piątek, 10 kwietnia 2015

Blok czekoladowy

Mam dzisiaj dla Was przepis na kolejną słodkość. Blok czekoladowy z bakaliami to coś, co Tygryski lubią najbardziej :)

Ostatni blok, jaki powstał w mojej kuchni był w kształcie serca, ponieważ był zrobiony dla pewnej szczególnej osoby. Wasz blok może być w dowolnym kształcie. Jeśli jednak chcieli byście, aby miał kształt serca, a nie macie odpowiedniej formy, możecie wykonać ją sami z folii aluminiowej. 


Do zrobienia bloku czekoladowego będziecie potrzebować:
2 szklanek mleka w proszku
4 łyżek kakao
3/4 szklanki cukru
250 g masła, bądź margaryny
1/2 szklanki mleka
2 paczek herbatników (mogą być herbatniki maślane)
bakalii 


Ja osobiście najbardziej lubię wersję z herbatnikami maślanymi, solonymi orzechami nerkowca, rodzynkami i suszoną żurawiną. 

Masło, cukier i płynne mleko wkładamy do garnka i podgrzewamy na niewielkim ogniu, tak długo, aż składniki się połączą. Należy pamiętać o tym, aby nie doprowadzić do wrzenia. Mleko w proszku mieszamy wraz z kakaem w misce i zalewamy gorącą masą. Mieszamy składniki ręcznie, bądź przy użyciu blendera, do uzyskania jednolitej masy. Następnie dodajemy pokruszone herbatniki i bakalie, i ponownie mieszamy. 


Teraz pozostaje nam już tylko przelanie masy do formy i oczekiwanie, aż blok stężeje. 


 Może to potrwać nawet kilka godzin, ale efekt jest naprawdę pyszny.


A Wy jakie dodatki w bloku czekoladowym lubicie najbardziej?

2 komentarze:

  1. Ale fantastyczne i pysznie wygląda, muszę spróbować takie zrobić :) mniam :)

    OdpowiedzUsuń

Buttons