czwartek, 2 kwietnia 2015

Żurek Wielkanocny na zakwasie

Zbliżają się Święta Wielkanocne, w czasie których nie sposób obejść się bez żurku. 
Mam więc dla Was przepis na przepyszny żurek na białej kiełbasie i wędzonych żeberkach. 

2-3 białe (surowe) kiełbaski
wędzone żeberka (może być wędzony boczek)
0,5 l zakwasu
0,5 kg ziemniaków
1-2 cebule
2 ząbki czosnku
1 marchewka
3-4 suszone grzyby
100 ml śmietany 18 proc
2 łyżki oleju
2 łyżki majeranku
3 kulki ziela angielskiego 
4 liście laurowe
10 ziarenek czarnego pieprzu
sól 
pieprz mielony

Wrzucamy surową kiełbasę do około 1,5 litra wody i gotujemy około 15 minut. Następnie kroimy w kostkę i wrzucamy na rozgrzaną patelnię. Kiedy kiełbaska się przyrumieni, dorzucamy na patelnię pokrojoną w kostkę cebulę i starty, bądź rozgnieciony czosnek. Gdy cebulka zmięknie, przekładamy wszystko do garnka, dorzucamy wędzone żeberka i zalewamy wodą, w której gotowaliśmy kiełbasę. Jeśli używamy parzonej kiełbasy i nie ma konieczności jej gotowania, możemy użyć bulionu warzywnego. Jeśli decydujemy się na wędzony boczek, możemy go pokroić w kostkę i podsmażyć razem z kiełbasą i cebulką. Następnie wrzucamy do garnka liście laurowe, ziele angielskie, pieprz w kulkach, majeranek i suszone grzybki. Mamy teraz czas na obranie ziemniaczków i marchewki. Ziemniaki kroimy w kostkę, jak do każdej innej zupy, a marchewkę najlepiej w plasterki, bo w takiej postaci bardzo ładnie prezentuje się na talerzu. 
Kiedy ziemniaki już zmiękną, przychodzi czas na dodanie zakwasu. Pamiętajcie, żeby przed dodaniem dobrze go wymieszać, tak, aby osad z mąki nie pozostał w butelce. Doprowadzamy do wrzenia i dodajemy śmietanę. Aby nam się nie zważyła, należy ją najpierw zahartować. Wlewamy śmietanę do większego pojemnika, dolewamy po trochę gorącej zupy i mieszamy do uzyskania jednolitego płynu. To sprawdzony sposób podpatrzony u mojej mamy. Nigdy mnie nie zawiódł! Doprawiamy nasz żurek jeszcze pieprzem i solą do smaku i doprowadzamy do ponownego wrzenia. Pozostaje nam już tylko ugotować jajka i rozkoszować się smakiem. 

Myślę - Wielkanoc, widzę - pyszny żurek


Czy żurek gości na Waszych stołach tylko w Święta?

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Buttons