Jesień za pasem zatem wzrasta zapotrzebowanie na energetyczne potrawy i zupy. Zupa z dyni jest pożywna, sycąca i energetyczna nawet w kolorze.
2 kg dyni (obranej i wydrążonej, najlepiej Hokkaido)
2 duże cebule
4 ząbki czosnku
4 ziemniaki
1 marchewka
2 łyżki oleju
przyprawy: pieprz, sól, imbir, gałka muszkatołowa
Dynię, ziemniaki i marchewkę gotujemy do miękkości, odcedzamy i blendujemy.
Cebule podsmażamy na oleju z wyciśniętym czosnkiem, dodajemy do zblendowanych warzyw, doprawiamy do smaku. Można podać z kleksem śmietany, ptysiowym groszkiem lub czosnkowymi grzankami.
Smacznego.
Aż mi ślinka pociekła:) Wygląda przepysznie i na pewno tak też smakuje:)
OdpowiedzUsuńPozdrowienia!:)