Zima
na szczęście ma się już ku końcowi, ale zanim ogrzeje nas wiosenne słońce miło
powspominać smaki lata. Świetnym sposobem na poprawienie nastroju i wypełnienie
domu zapachem lata są babeczki do których przyrządzenia użyjemy owoców leśnych.
Przepis ekspresowy, przy niewielkiej wprawie w pół godziny mamy na stole pyszny
aromatyczny deser.
Potrzebne składniki:
250 g mąki
pszennej
2 duże jajka
100 g cukru
1/2 łyżeczki
cukru waniliowego
2 płaskie
łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
150 ml mleka
125 g masła,
stopionego i ostudzonego
Owoce: maliny, jagody, porzeczki…1 szklanka
Przygotowanie ciasta zajmie chwilę, więc przystępując do
miksowania można grzać piekarnik na 180 stopni. Białka należy oddzielić od
żółtek i ubijać mikserem na sztywno, następnie dodawać kolejno: cukier
(miksować aż będzie sztywne czyli około 5 min.), żółtka (ubijać chwilę),
stopione masło, mleko, mąkę, sól i proszek do pieczenia. Do tak przygotowanego
ciasta dodać owoce, mogą być świeże lub mrożone, wymieszać łyżką. Nakładać
łyżką w papilotki. Piec około 20 minut, aż będą miały piękny kolor.
Polecamy również wersję z dużym kawałkiem jabłka włożonym do ciasta, po nalaniu go do papilotki/foremki lub z wiśniami :)
Smacznego.
W przyszłym tygodniu placek bez proszku do pieczenia i innych
spulchniaczy, baza do wykorzystania na wiele sposobów i chyba jedyny placek,
którego wszyscy chcą kawałek „od brzegu”- a to wszystko w jednym przepisie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz