Dzisiaj trochę trudniejsze zadanie, ale naprawdę warte wysiłku. Placek składający się z dwóch jednakowych upieczonych warstw z przepysznym wnętrzem. Ponieważ jest pyszny piekę go na wielkiej blaszce, ale tu podaję przepis na ciasto pieczone w tortownicy o średnicy 28 cm.
Składniki wnętrza:
1 litr śmietany 36%
3 śmietanfix'y
2 galaretki wiśniowe
1/2 kg mrożonych wiśni
(owoce i galaretki można dowolnie modyfikować, pyszny jest zestaw malinowy, ale też galaretka winogronowa i agrest)
Galaretki rozpuszczamy w połowie wody dodajemy owoce i przystępujemy do pieczenia ciasta.
Składniki ciasta:
3/4 szklanki cukru
150g Palmy
1 szklanka i 1 łyżka mąki
6 żółtek
3 białka + 1 szklanka cukru
cukier wanilinowy
łyżeczka proszku do pieczenia
Palmę rozpuszczamy i studzimy. Ubijamy żółtka z cukrem, dodajemy Palmę, mąkę, cukier wanilinowy, proszek do pieczenia- cały czas miksując.
W osobnej misce ubijamy białka ze szklanką cukru.
Wykładamy połowę ciasta na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, na wierzch dajemy połowę piany z białek i posypujemy płatkami migdałowymi. Pieczemy około 40 minut na 160 stopni
To samo robimy z druga połową ciasta. Przy piekarnikach z dwoma poziomami pieczenia i nawiewem można upiec obie warstwy za jednym razem.
Przystępujemy do zrobienia wnętrza. Ubijamy śmietanę z dwoma łyżkami cukru i śmietanfix'em, wykładamy połowę na ostudzony pierwszy placek, następnie wykładamy łyżką zastygłą galaretkę z owocami, na to kolejna warstwę śmietany i przykrywamy drugim ostudzonym plackiem.
Jest z tym troszkę zabawy, ale nie ma tu nic trudnego, więc każdy da radę.
Po zastanowieniu doszłam do wniosku, że jednak są dwie trudne rzeczy: ładnie go ukroić i utrzymać z dala od niego domowników.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz