czwartek, 4 kwietnia 2013

Biszkopt - nie zawsze łatwa sprawa.

    Dziś podaję przepis na biszkopt. Wiem, że Biszkopt jako taki nastręcza czasem trudności i wielu paniom się nie udaje, opada, robi się zakalec. Przepis, który dostałam wiele lat temu od "babci - sąsiadki", sprawdził się wielokrotnie jako tort, rolada, ciasteczka dla maluchów...
Szybki do wykonania, prawie 100% skuteczność. Puszysty i pyszny. 

Składniki na 28 cm tortownicę:
7 jajek
3/4 szklanki cukru
1 szklanka mąki kartoflanki
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno bez cukru, kiedy masa będzie naprawdę dobrze ubita dodajemy cukier i powtarzamy procedurę, aż rozpuści się cukier. teraz kolejna dodanie żółtek i dalsze ubijanie i na koniec wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Tak przygotowane ciasto wylewamy, na wyłożoną pergaminem tortownicę.

Wkładamy do nagrzanego piekarnika!
Pieczemy 45 minut w 180 stopniach.


W kolejnych odcinkach pyszne zastosowania tego przepisu.

3 komentarze:

  1. Ja do dziś pamiętam swój pierwszy pieczony własnoręcznie biszkopt...
    W podstawówce, u koleżanki, w niedomykającym się piekarniku...
    Wyrósł tak piękny jak Twój - czego do dziś nie mogę zrozumieć :-)

    OdpowiedzUsuń

Buttons