piątek, 12 kwietnia 2013

Czekoladowe szaleństwo

Jutro dzień czekolady, więc dzisiaj przepis na babeczki podwójnie czekoladowe :)

Składniki na 12-14 muffinek:

250 g mąki pszennej 
2 łyżeczki proszku do pieczenia
½ łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżki kakao dobrej jakości
175 g cukru pudru
150 g drobinek czekoladowych (chocolate chips), można również posiekać czekoladę   
250 ml mleka
90 ml oleju
1 duże jajko
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Jeżeli siekacie czekoladę polecamy dodać zarówno mleczną jak i białą, ale wybierzcie czekoladę twardą, ponieważ miękka przypali się w piekarniku.

W jednym naczyniu wymieszajcie wszystkie suche składniki, w drugim mokre (w tym jajko). 
Wlać mokre do suchych i szybko wymieszać. Czekoladę można dodać zarówno na początku jak i na końcu.

Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, wlać do nich ciasto, na górę każdej muffinki dodatkowo rzucić kilka drobinek czekolady.

Pieczemy około 20 minut w temperaturze 200°C.

Smacznego :)

1 komentarz:

  1. Hi there, of course this article is genuinely good and I have learned lot of things from it on the topic of blogging.
    thanks.

    Visit my site medical negligence no win no fee solicitors

    OdpowiedzUsuń

Buttons